Belépés
Keresés
Hírlevél
Banki fizetési szolgáltató:
CIB Bank Zrt.
Banki fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.
Elfogadott kártyatípusok
Elfogadott kártyatípusok

Kiállítás ajánló


 

Luc Tuymans: Retrospektív

2007. december 15. – 2008. február 10.
Műcsarnok

 


Luc Tuymans, akit a művészettörténész szakma és a műkereskedelem egyaránt korunk egyik legjelentősebb festőművészeként tart számon, Közép-Kelet-Európában először a Műcsarnokban állítja ki munkáit. A kiállítás ezután Varsóban és Münchenben lesz látható.
A budapesti kiállítás azonban az ideérkező értékes műveken felül egy szenzációszámba menő eseményt is ígér: Luc Tuymans egy különleges, a Műcsarnok terére tervezett falfestményt készít el a megnyitóra a Hősök terén.

Luc Tuymans Mortselben, Belgiumban született 1958-ban. A jelenleg Antwerpenben élő és alkotó Tuymans hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető művészegyéniség, aki egy egész nemzedéket inspirált, stílust teremtett. Alkotói zsenije, melyet fiatalon a filmezés kötött le, végül újra a festészet felé fordult, hogy megújítsa annak nyelvezetét. Tuymans miközben tiszteletben tartja a festészeti tradíciókat, vásznain egybeolvasztja a korunkat meghatározó, a fényképet és a mozgóképet alapul vevő vizuális gondolkodást a festői alkotással.

Luc Tuymans egyszerre hat az érzékekre és az értelemre. Sejtelmes, visszafogott színvilágú képei szinte rabul ejtik és hipnotizálják a nézőt. A Műcsarnokban is kiállításra kerülő hatalmas, sokszor csak tárgyak részleteit ábrázoló vásznain Tuymans az aprólékos megfigyelésből nyert látványt nagyítja monumentális vízióvá, míg kisméretű képei a monumentális látvány sűrítményei.

A Luc Tuymans-i hatás kulcsa a figyelem és a gondolat irányításában rejlik. A távoli vidékeket megjárt festő bámulatos sokszínűséggel önti képekbe témái körül forgó gondolatait, melyek legtöbbször létező, e témákhoz kapcsolódó tárgyakat, személyeket, tereket vagy tájakat ábrázolnak, de Tuymans-nál mindezek új jelentéssel, egyéni festésmóddal kerülnek átdolgozásra. Festészetének alapját társadalomtörténeti és kulturális kérdéskörökben folytatott kutatások adják. Kulcsfontosságú alkotásai, melyekben egyesül az elméleti, az esztétikai és a morális érték, több átfogó téma köré csoportosíthatóak. Foglakozik a festészet aktualitásának vagy elvesztésének problematikájával, az idő, a múlandóság, a jelképek, a mindennapi események megfestésének kérdéseivel, a hatalom és a történelem személyességének vagy személytelenségének témájával.

A nyugati világ elismerését Luc Tuymans számára a művészi karrierjének csúcspontját jelentő 1992-es kasseli Documenta 9. kiállítás alapozta meg. Műveit azóta Münchentől Los Angelesig a legfontosabb köz- és magángyűjtemények jegyzik, a legnevesebb kiállítóhelyek és galériák állítják ki (Institute of Contemporary Art, London, CAPC Museeé d'art contemporain de Bordeaux, White Cube, London, David Zwirner Gallery, New York, Velencei Biennále, Pinakothek der Moderne, München, Helsinki Kunsthalle, Tate Modern, London, K 21, Düsseldorf).

A világhírű belga művész bemutatkozása ebben a régióban különös aktualitással bír, hiszen a művész alkotói koncepciójának központjába az emlékezést és a történelmet állítja. A december 15-től megtekinthető, Luc Tuymans munkásságát összegző tárlat igazi exkluzív művészeti esemény Budapesten, amely egyszersmind a Műcsarnok életében is fordulópontot jelent. Jelzi, hogy a Műcsarnok megnyitja kapuit a kortárs művészet sztárjai előtt, hogy a közönség minél több olyan művész munkáját ismerhesse meg, akik méltán nevezhetők a jelenkori művészet alakítóinak.

A kiállítás budapesti Műcsarnok, a varsói Zacheta és a müncheni Haus der Kunst együttműködésének köszönhetően jött létre.
( http://www.mucsarnok.hu )

Minden jog fenntartva! Fortunatus Kft 2006.  |  Art-Area Kortárs Művészeti Galéria  |  www.art-area.hu  |  Adatkezelési azonosító: 01496-0001 | PHP: onereason.eu