Belépés
Keresés
Hírlevél
Banki fizetési szolgáltató:
CIB Bank Zrt.
Banki fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.
Elfogadott kártyatípusok
Elfogadott kártyatípusok

Kiállítás ajánló


 

...és akkor megérkeztek az inkák - Kincsek a spanyol hódítás előtti Peruból

2007. május 18. – 2007. szeptember 30.
Szépművészeti Múzeum
Budapest
1146 Budapest, Dózsa György út 41.

 


Peru spanyol hódítás előtti kultúráiról és azok művészetéről átfogó képet adni kívánó kiállításon mintegy 200 műtárgy látható, melyek az egymással érintkező és egymást követő kultúrák művészetének megjelenési formáit és ezek fejlődését hivatottak bemutatni. A tárlaton szereplő kerámiák, textilek, valamint aranyból és ezüstből készített különleges ötvösmunkák nemcsak történeti és antropológiai jelentőségük miatt érdekesek, hanem művészi kidolgozottságuk okán is.

A mai Peru területén a spanyol hódítók egy politikailag magas szinten szervezett, központosított birodalmat találtak, amely földrajzilag és etnikailag is változatos képet mutatott. A Napistenként tisztelt Inka, valamint az arisztokrácia által kézben tartott Tahuantinsuyo, a „Négy Világtáj birodalma” különféle kultúrák évszázados művészeti örökségét, rítusait és vallási képzeteit ötvözte egybe. A tematikus kiállítás a tárgyi emlékek segítségével végigvezeti a látogatókat az „anyakultúrának” tartott Chavíntól kezdve az őt követő, a különböző földrajzi tájakon – a tengerparti sávban, a hegyekben és az esőerdőben –, a természettel összhangban élő kultúrákon át egészen az Inka birodalom virágzó művészeti kibontakozásáig, megmutatva az egyes kultúrák jellegzetességeit, művészeti-esztétikai világképének alakulását, a stílusjegyek fejlődését és az általuk alkalmazott technikai megoldásokat.
( http://www.inkak.hu/ )

Minden jog fenntartva! Fortunatus Kft 2006.  |  Art-Area Kortárs Művészeti Galéria  |  www.art-area.hu  |  Adatkezelési azonosító: 01496-0001 | PHP: onereason.eu