Belépés
Keresés
Hírlevél
Banki fizetési szolgáltató:
CIB Bank Zrt.
Banki fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.
Elfogadott kártyatípusok
Elfogadott kártyatípusok

Kiállítás ajánló


 

Elcserélt fejek - Birkás Ákos / Művek 1975-2006

2006. november 24. – 2007. február 4.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum
Cím: Budapest IX. ker., Komor Marcell u. 1.
Nyitva: K-V: 10-20h. Minden hónap utolsó szombatján: 10-22h
Tel.: 375-9175, 375-7533

 


Birkás a környezetében élő embereket kezdte el festeni, és bár maga is kockázatos döntésnek érezte ezt a változást, az elmúlt években festett egyre összetettebb kompozíciójú festményei döntésének helyességét igazolják. Mostani retrospektív tárlatán legújabb, a média világából merített képei mellett szerepelnek azok a korai munkák is, melyek ugyan látszólag nagyon távol állnak a hagyományos táblakép-festészettől, teoretikus szinten azonban szervesen kapcsolódnak ahhoz.

Az életmű egyes szakaszai tehát látszólag élesen elválnak egymástól, mégis létezik közös nevező az 1975 és 2006 között készült Birkás-művek között. Mert Birkás - legyen szó akár konceptuális jellegű fotókról, akár festményekről - a művészetről, a művészet feladatáról beszél. Állhat tehát egy arc nála ovális formákból, vagy nagy technikai tudással megfestett arcvonásokból, a kétfajta felfogás között mégis létezik egyfajta misztikus összekötő kapocs. Olyasvalami, amiről Thomas Mann is ír az Elcserélt fejek című elbeszélésében: „[...] minden lénynek kétféle léte van: egyik a maga számára, és egyik a mások szeme számára. Az ember létezik, és egyszersmind látható is, lélek és kép egyben, és mindig bűn, ha csak a képe benyomásának engedünk, és lelkével nem törődünk [...] Mert az, ami hat, még nem a valóság, hanem úgyszólván annak mögéje kell kerülnünk, hogy részünk legyen a megismerésben, amelyet minden jelenség igényel; mert több, mint jelenség, és lénye, lelke a külső kép mögött található.”
( http://est.hu )

Minden jog fenntartva! Fortunatus Kft 2006.  |  Art-Area Kortárs Művészeti Galéria  |  www.art-area.hu  |  Adatkezelési azonosító: 01496-0001 | PHP: onereason.eu