Belépés
Keresés
Hírlevél
Banki fizetési szolgáltató:
CIB Bank Zrt.
Banki fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.
Elfogadott kártyatípusok
Elfogadott kártyatípusok

Kiállítás ajánló


 

Marosán Gyula retrospektív kiállítása

2006. október 14. – 2006. november 26.
Nyitva tartás: naponta 10-18 óráig, hétfőn a látogatás ingyenes.
A kiállítás helyszíne: MűvészetMalom,
2000. Szentendre, Bogdányi u. 32.

 


Marosán Gyula (Budapest, 1915. február 1. - Torontó, 2003. május 10.) a magyar festészet történetét máig meghatározó Európai Iskola művészeivel indult, majd a Kállai Ernő vezette, "Elvont Művészek" csoportjában állított ki, azonban 1956-ban elhagyta az országot, és haláláig Kanadában élt. Amellett, hogy a kezdeti kemény kontúrokkal határolt geometrikus, majd alapvetően az oldott organikus lírai absztrakt festészet, az 50-es évektől a hagyományos (figuratív és nonfiguratív) grafika határozta meg a munkásságát - a képzőművészet aktuális trendjeire ráérezve, szinte kortársait megelőzve vett részt a mail-art "mozgalomban", készített konceptuális munkákat, pop-artos kollázsokat, képverseket, fotogramokat, később performanszokkal, videó művekkel és számítógépes grafikával is kísérletezett. A szobrászatban is számos sajátos újítást alkalmazott, pl. festett kavicsszobrokat készített, hungarocell "faragványokat" alumíniumból öntött ki, rézlemezből pop-artos kompozíciókat hajlított.

A MűvészetMalom kiállítása Marosán életművének hangsúlyos korszakait mutatja be. A több mint 200 alkotást bemutató kiállításon az Artchivum Gyűjteményében őrzött műveken kívül láthatóak lesznek a Magyar Nemzeti Galéria; a Deák Gyűjtemény, Székesfehérvár; a Vass László Gyűjtemény, Veszprém; Mezei Gábor Gyűjtemény és Reich Gyula Gyűjtemény Marosán-anyagának válogatott művei is.

A kiállított alkotások túlnyomó részét a Kanadában készült festmények teszik ki, de az anyagban hangsúlyosan szerepelnek a művész egyedi grafikái, kollázsai és sokszorosított grafikai sorozatai is. A kiállítás alkalmából 256 oldalas, több mint 400 alkotást bemutató kötet jelenik meg.

A retrospektív kiállítás mellett a művész Mikrokozmosz című szoborsorozata valamint az 1978 - 1980 között készült, Kassák Lajosnak ajánlott grafikai mappája a Magyar Képzőművészeti Egyetem epreskerti Parthenon-fríz termében lesz látható 2006. október 31. és november 11. között. (1063. Kmety György u. 26-28.)

Minden jog fenntartva! Fortunatus Kft 2006.  |  Art-Area Kortárs Művészeti Galéria  |  www.art-area.hu  |  Adatkezelési azonosító: 01496-0001 | PHP: onereason.eu