Belépés
Keresés
Hírlevél
Banki fizetési szolgáltató:
CIB Bank Zrt.
Banki fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.
Elfogadott kártyatípusok
Elfogadott kártyatípusok

Kiállítás ajánló


 

Géniuszok és remekművek IV.
A titokzatos férfi - Tiziano: Szürke szemű férfi képmása

2006. június 2. – 2006. július 16.
A centenáriumi évben a Szépművészeti Múzeum egy különleges, hat kiállításból álló sorozatot indított, melynek keretében egy éven át a világ jelentős múzeumainak nálunk eddig nem látott mesterműveit, a saját gyűjteményünk alkotásaival kiegészítve mutatja be. A sorozat negyedik része Tizianóhoz, a nyitótárlat főszereplőjéhez tér vissza. Ezúttal a firenzei Palazzo Pitti Szürke szemű férfi képmását a Szépművészeti Múzeum 16. századi portréi kísérik.

 


Habár az 1540-1545 között festett Szürke szemű férfi képmása Tiziano egyik legszebb portréja, a kép modelljéről semmit sem tudunk. Noha a hanyag, magabiztos eleganciával a néző elé állított férfi személyéről az elmúlt évszázadok alatt számos feltételezés született, a rejtély máig megoldatlan maradt. Talán a reneszánsz művészet neves kutatójának, Rona Goffennek lehet igaza, aki szerint az ábrázolt személy itt a szó legszorosabb értelmében modell, a korszak számos női portréjához hasonlóan, az ideális szépség megszemélyesítője.

A kiállításon a Tiziano remekműve mellett látható, a gyűjteményünkben őrzött 16. századi itáliai portrék bemutatásával a velencei mesternek a műfaj történetében elfoglalt kimagasló jelentőségét kívánjuk érzékeltetni.
( http://www.szepmuveszeti.hu )

Minden jog fenntartva! Fortunatus Kft 2006.  |  Art-Area Kortárs Művészeti Galéria  |  www.art-area.hu  |  Adatkezelési azonosító: 01496-0001 | PHP: onereason.eu