Belépés
Keresés
Hírlevél
Banki fizetési szolgáltató:
CIB Bank Zrt.
Banki fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.
Elfogadott kártyatípusok
Elfogadott kártyatípusok

Kiállítás ajánló


 

KONDOR BÉLA festőművész emlékkiállítása

2006. május 19. – 2006. augusztus 20.
A kiállítás megtekinthető: minden nap 10.00-18.00 óráig
Cím: KOGART Ház, Budapest, VI. Andrássy út 112.

 


Kondor Béla, a XX. század második felének egyik legjelentősebb alkotója idén lenne 75 éves. Életmű kiállítása utoljára több mint húsz évvel ezelőtt volt a Nemzeti Galériában, pedig az elmúlt évtizedben a Kondor életmű helye és szerepe rendkívül felértékelődött a magyar festészet és grafika történetében: szakemberek, műgyűjtők és a művészetek iránt érdeklődő közönség egyaránt a múlt század öt legjelentősebb magyar alkotója között tartja számon.

A KOGART- emlékkiállítás a teljes életművet felöleli (1956-1972-ig), és még néhány egészen korai, a főiskolai tanulmányok előtt készített alkotását is bemutatja. A kiállításon 164 alkotás szerepel: 110 festmény, olajpasztell, monotípia, 35 grafika (rézkarc, fametszet, litográfia és akvarell), 8 fotó, 6 Kondor Béla által készített hangszer és 4 ún. "csodabogár", vagyis repülőgépmodellek, holdkomp és hídmodell. A válogatás tehát nemcsak a festészeti és a grafikai munkásságból nyújt áttekintést, hanem olyan ritkán látható érdekességeket is bemutat, amelyek a művészt "homo faber"-ként reprezentálják.

A fiatalon elhunyt Kondor Béla alig másfél évtized alatt olyan új és egyéni festői nyelvet teremtett, amelynek hatása egészen napjainkig kimutatható. Dürer, Rembrandt, Goya, és az ikonfestészet voltak fő inspirálói, témaválasztásban pedig a Biblia és a magyar történelem hatott rá leginkább. Mindehhez olyan szuggesztív, összetett szimbólumrendszert teremtett, amelyet királyok, angyalok, szentek, ördögök, röpködő csodabogarak és ember által készített masinák, gépezetek népesítenek be, mind-mind valamilyen mélyebb gondolati tartalom szimbólumai. Több mint három évtizede nincs köztünk, de a műveiben rejlő gondolat és a forma ma is ugyanolyan friss, mint születésekor.

A KOGART kiállítás anyagát magyar közgyűjteményekből (Magyar Nemzeti Galéria; Petőfi Irodalmi Múzeum; Budapest Történeti Múzeum, Fővárosi Képtár (Kiscelli Múzeum); MKB Bank; a pécsi Janus Pannonius Múzeum; a székesfehérvári Szent István Király Múzeum; a szentendrei Ferenczy Múzeum; a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum; a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum; a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum; a miskolci Herman Ottó Múzeum; a győri Xantus János Múzeum, Patkó-gyűjtemény; a győri Városi Művészeti Múzeum, Vasilescu Gyűjtemény) és számos magyar magángyűjtő kollekciójából válogattuk.

Az emlékkiállítás alkalmából a KOGART katalógust jelentet meg, amely tartalmazza mind a 164 mű reprodukcióját, és hat neves szerző (Bereczky Lóránd, Kofán Károly, Pilinszky János, Németh Lajos, Fekete Judit és Kovács Péter) írását Kondor Béláról, valamint életrajzi adatokat, az egyéni kiállítások, díjak, elismerések, megjelent verseskötetek jegyzékét és a jelenlegi ismereteink szerinti legteljesebb bibliográfiát.
( http://www.kogart.hu )

Minden jog fenntartva! Fortunatus Kft 2006.  |  Art-Area Kortárs Művészeti Galéria  |  www.art-area.hu  |  Adatkezelési azonosító: 01496-0001 | PHP: onereason.eu