Belépés
Keresés
Hírlevél
Banki fizetési szolgáltató:
CIB Bank Zrt.
Banki fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.
Elfogadott kártyatípusok
Elfogadott kártyatípusok

Kiállítás ajánló


 

El Greco, Velázquez, Goya - Öt évszázad spanyol festészetének remekművei

2006. január 27. – 2006. május 14.
Szépművészeti Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út 41.

 


A Szépművészeti Múzeum fennállásának századik évfordulója tiszteletére rendezendő ünnepi kiállítási év kezdetén, 2006 januárjában nagyszabású kiállítás nyílt a múzeum impozáns termeiben.

A spanyol festészeti tárlat az osztrák, német-, spanyol- és magyarországi gyűjteményekben fellelhető legjelentősebb spanyol festményekből, a legnagyobb mesterek alkotásaiból nyújt széles válogatást.

A kiállítás magját képező közel 60 festmény - amely korábban soha nem volt ilyen formában együtt kiállítva - Hamburg és Drezda után érkezik Budapestre, s a madridi Museo del Prado-ból és a bécsi Kunsthistorisches Museumból kölcsönzött további művekkel kiegészülve a több mint száz alkotást bemutató tárlat 5 évszázad művészeti fejlődéséről ad reprezentatív képet.

A gazdag, az 1400-as évektől, a XIX. század elejéig ívelő spanyol festészeti válogatás a gótikával, ismeretlen mesterek táblaképeivel kezdődik; a név szerint ismert korai alkotásokkal folytatódik; majd a XVI sz.-i legnevesebb mesterek, közöttük Morales, El Greco művei lesznek láthatóak. Ezután az ún. Aranykor valamennyi neves festője, Velázquez, Zurbarán, Murillo következnek, s mellettük szerepelnek részben még ismeretlen Ribera képek is. A XVIII. századi csendéletek után Francisco de Goya alkotásai zárják a lenyűgöző sorozatot.

A spanyol festészeti kiállítás az európai kulturális együttműködés szép példája lesz, hiszen Németország múzeumai - Aachen, Berlin, Drezda, Frankfurt, Fulda, Karlsruhe, Kassel, Köln és München - mellett a bécsi Kunsthistorisches Museum és a madridi Museo del Prado több mint ötven remekművel szerepel majd a Siglo del Oro festészetének bemutatásában.
( http://museum.hu )

Minden jog fenntartva! Fortunatus Kft 2006.  |  Art-Area Kortárs Művészeti Galéria  |  www.art-area.hu  |  Adatkezelési azonosító: 01496-0001 | PHP: onereason.eu