Belépés
Keresés
Hírlevél
Banki fizetési szolgáltató:
CIB Bank Zrt.
Banki fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.
Elfogadott kártyatípusok
Elfogadott kártyatípusok

Kiállítás ajánló


 

Joan Miró kiállítás

2013. február 2. – 2013. május 5.
REÖK - Regionális Összművészeti Központ
6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 56.

 


A színek poétája, Joan Miró grafikai munkáiból összeállított kiállítás német magángyűjteményből származik, a bambergi Böttingerhaus kollekciója.
A XX. század egyik legjelentősebb spanyol festője, szobrásza és grafikusa sokkal inkább hasonlított egy derék hivatalnokra, mintsem egy bohém, egzaltált művészre. A francia író, André Breton, Miró műveit kezdetben gyermekinek tartotta, később azonban a barátjaként tisztelt katalán származású mesterről úgy nyilatkozott, hogy ő az, aki valamennyiük közül a legszürrealistább.

Mirót semmilyen sablonba nem lehet kényszeríteni, ellenkezőleg, művészetével minden hagyományt megszegett. Felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” –, festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Miró elragadtatással nyilatkozott a papírra készített művészeti alkotásokról. Úgy vélte, a papír szabadságot nyújt a művésznek. Szürrealista képei egyszerre voltak látványosak és formabontók.

Társadalmi kritikát fogalmazott meg képeivel, ellensége volt az elitnek, a sznobizmusnak. Furcsa ellentmondás, hogy éppen ez a réteg emelte őt a legnagyobbak közé. Az 1920-as és 30-as években Párizsban élt, művészetének irányait ezek az évek határozták meg, ott találkozott Pablo Picassóval is. A 40-es években sokat utazott szülővárosa, Barcelona és Párizs között.

Művein egyszerre megtalálhatók a kubizmus, a dadaizmus, a szürrealizmus valamint az avantgard jegyei. Élete későbbi szakaszában felismerte, hogy lázadása gyakran célt téveszt, értelmetlen, ezért arra koncentrált, hogy jól éljen. Fiatalon besorolták a szürrealisták közé, amelyet ő nem fogadott pozitívan. Absztrakt képeket festett, s ezzel önálló stílust alakított ki.

Élete utolsó időszakában megnyugodott, inkább bölcs volt, mint „őrült” formabontó. 1956-tól Mallorcán élt, innen származott felesége is. Alapítványt hozott létre a fiatal alkotók megsegítésére. Pályája kezdetén ő is küzdött egzisztenciális problémákkal, így tudta, hogy mit jelent a nélkülözés. 1983-ban, 90 évesen halt meg Mallorcán, végső nyughelyet azonban Barcelonában, a Montjuich-hegyen kapott – itt található a világhírű múzeum is.

Az itt látható, több mint 100 darabos grafikai válogatás tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.
( www.reok.hu )

Minden jog fenntartva! Fortunatus Kft 2006.  |  Art-Area Kortárs Művészeti Galéria  |  www.art-area.hu  |  Adatkezelési azonosító: 01496-0001 | PHP: onereason.eu