Belépés
Keresés
Hírlevél
Banki fizetési szolgáltató:
CIB Bank Zrt.
Banki fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.
Elfogadott kártyatípusok
Elfogadott kártyatípusok

Kiállítás ajánló


 

Stein Anna retrospektív kiállítása

2013. február 3. – 2013. február 28.
Abigail Galéria
1052 Budapest, V. kerület, Váci utca 19-21.

 


"Stein Anna festészete, mint minden életmű, a múlt gyökereit, távoli tájak és idők újrafelfedezését hordozza magában. A tudat alatti emlékek harcban állnak az éppen tudatosodóval. Minden képe egy-egy önmagába tekintés. Minden képe harc és ugrás az ismeretlenbe. Minden képe ablak a soha nem látottra, a soha előre nem érzettre, a soha nem érzettre."
(Lucien Hervé)

A kortárs művészeket saját koruk gyakran egyoldalúan látja és láttatja.

Mindig az épp "itt és most" és egy-egy ismert nagyobb korszakuk alapján fogalmazza meg őket. Ebben persze maga a művész is szerepet játszik, hiszen az új alkotások jelentik mindig az újdonsült szerelmet, a régebbiek mostohagyerekként porosodnak a műterem homályos zugában.

Aki Stein Anna magyar származású festőművész munkásságának legutóbbi korszakait ismeri, az stílusát könnyedén azonosítja egyfajta sajátos gesztusfestészettel vagy lírai absztrakttal - amit ő maga "kortárs barokknak" nevez - s amely végül, a legutóbbi időszak munkáira leginkább jellemző, figuratív-absztrakthoz vezetett. Érthető, hiszen ez Stein Anna legtermékenyebb művészi korszaka. De kevesen tudják, hogy Stein Anna életműve - és műterme - más kincseket is rejteget.

Nem kevésbé érett, korábbi alkotói periódusok műveit, olyanokat, amelyek a 60-as évek festészetének élvonalához tartoznak, amelyek az absztrakt, az art brut vagy az absztrakt expresszionizmus briliáns alkotásai, amelyek szinte mind a mai napig ismeretlenek maradtak Stein Anna műtermének félre eső raktárában. Hogy miért, arra az életrajzot bemutató, a párizsi L'Harmattan Kiadónál frissen megjelent kétnyelvű monográfiában találunk választ.

Fekete Vali Belső utak képei című könyvében életrajzi alapokon mutatja be a Stein Anna Párizsban élő, de Budapestre újra és újra visszatérő magyar festőművész pályafutását, alkotókorszakait, helyét a nemzetközi képzőművészeti kontextusban. Nem utolsó sorban pedig a XX. század tanújaként, egy tipikus közép-európai életút korrajzát, amelyből a különféle identitások (származás, nemzeti hovatartozás, individuális művészi pályakép) egymásra hatásaiból önkéntelenül az identitást újra és újra értelmező pályakép bontakozik ki.

Az Abigail Galéria 2012-es karácsonyi árverésén már látható volt három kisebb remekmű Stein Anna elfeledett és most újra felfedezett korszakából. A Galéria Stein Anna 2013. február 3-án nyíló retrospektív kiállításán pedig az életmű korábbi, ismeretlen korszakait mutatja be. A kiállítás keretében számos olyan képet láthatnak az érdeklődők, amely korábban kiállításon egyáltalán nem vett részt, illetve Magyarországon sosem volt látható.

A kiállításhoz kapcsolódik majd a kurátor, Fekete Vali Stein Anna-monográfiájának bemutatója.
( http://www.abigail.hu )

Minden jog fenntartva! Fortunatus Kft 2006.  |  Art-Area Kortárs Művészeti Galéria  |  www.art-area.hu  |  Adatkezelési azonosító: 01496-0001 | PHP: onereason.eu