Belépés
Keresés
Hírlevél
Banki fizetési szolgáltató:
CIB Bank Zrt.
Banki fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.
Elfogadott kártyatípusok
Elfogadott kártyatípusok

Kiállítás ajánló


 

Szentendrei kortárs festők a MűvészetMalomban

2012. június 8. – 2012. szeptember 2.
2000 Szentendre Bogdányi u. 32.
Tel. 26/310-244/112
E-mail: muveszetmalom@pmmi.hu
www.pmmi.hu;

 


(MTI) Mint azt Török Katalin kurátor, a Ferenczy Múzeum munkatársa az MTI-nek elmondta, a kiállítók fele valamelyik helyi művészeti közösséghez tartozik, így például a Szentendrei Régi Művésztelephez, a Vajda Lajos Stúdióhoz (VLS), az OMKAMRA, az IKON vagy a Forgács Társaság nevű csoportosuláshoz.

A nemrégiben újjászületett szentendrei Modern és Kortárs Művészeti Központ legújabb időszaki tárlatán a kortárs klasszikusok mellett a pályájuk elején álló fiatalok és a rendszeresen kiállító, középgenerációhoz tartozó autodidakták legfrissebb alkotásai töltik meg a kiállítóteret.

A Local colour – Szentendrei Kortárs Festészeti Tárlat 2012 című kiállítás egy kiemelkedő – és többször megszakított – szentendrei hagyomány folytatása – vázolta a kiállítás előzményét a kurátor. Az egykor Szentendrei Tárlat néven ismert művészeti esemény a városban élő, illetve a hozzá kötődő művészek közös kiállítása volt, amely az 1970-es és 80-as években élte virágkorát, és amelyet a Pest Megyei Tárlattal váltakozva, kétévente rendeztek meg.

"A hatalom erőszakos beavatkozása ellen tiltakozva a VLS 1987-ben kivonult, s ez lényegében a Szentendrei Tárlatok végét jelentette" – idézte fel a kurátor, hozzátéve, hogy hosszú szünet után 1999-ben és 2001-ben újraindult, majd egy újabb évtizedre eltűnt a sorozat.

Szentendre soha nem jelentett egységes stílust, nem létezett úgynevezett szentendrei iskola. ugyanakkor a szentendrei festészet lassan száz esztendős története alatt szinte valamennyi stílusirányzatra születtek kitűnő példák – emlékeztetett a kurátor.

A Local colour csak festészeti anyagot mutat be, aminek az az oka, hogy a MűvészetMalomban a most nyíló kiállítással párhuzamosan nyáron megtekinthető lesz a Szobrászati Biennále – tette hozzá Török Katalin.

A Local colour című kiállítás szeptember 2-ig látogatható a MűvészetMalomban.
( http://www.kultura.hu )

Minden jog fenntartva! Fortunatus Kft 2006.  |  Art-Area Kortárs Művészeti Galéria  |  www.art-area.hu  |  Adatkezelési azonosító: 01496-0001 | PHP: onereason.eu