Belépés
Keresés
Hírlevél
Banki fizetési szolgáltató:
CIB Bank Zrt.
Banki fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.
Elfogadott kártyatípusok
Elfogadott kártyatípusok

Kiállítás ajánló


 

Picasso Esztergomban

2010. június 1. – 2010. augusztus 31.
Az augusztus 31-ig tartó kiállítás a hétfői szünnap kivételével hétköznap 10 és 18 óra között, hétvégén 10 és 20 óra között látogatható. Cím: Esztergom, Északi Kanonoksor (Szent István tér 7-9, a Bazilika szomszédságában.

 


A művész Esztergomban bemutatásra kerülő 95 grafikai művének egy része 1926–1927-ből, míg a többi az ötvenes, illetve hatvanas évekből származik. Témáiban központi helyet foglal el a festő és modellje, kettőjük viszonya, amely Picasso számára nagy fontossággal bírt. Absztrakt munkái mellett ezen a kiállításon további különálló témái a portrék és az erotikus motívumok. A művész irodalmi témájú alkotásait a Vollard által 1931-ben kiadott, Honoré de Balzac „Az ismeretlen remekmű” című művéhez készített illusztrációk képviselik. Balzac, a művészet határkérdéseit elemzõ, illetve a művész és az élet viszonyát bemutató novellájának Picasso illusztrációival történő kiadása Ambroise Vollard francia műkereskedő, galériatulajdonos és kiadó ötlete volt. Vollard kiállítótermeiben számos korabeli művész (Picasson kívül például Matisse, Vincent van Gogh, Paul Cézanne, Pierre, Auguste Renoir) kapott helyet alkotásainak bemutatására. Ezenkívül Vollard jó kapcsolatainak köszönhetően, kiadói minőségében számos remek művészt meg tudott nyerni könyvillusztrációk készítésére.

„Az ismeretlen remekmű”-ben felvetett kérdések a művészt, valamint a művészetét érintő problémák, a művész szándéka, mondanivalója, illetve annak kifejezésére szolgáló eszközök és formák Picassot is különösen kubista időszaka kezdetétől, meglehetõsen élénken foglalkoztatták. Ötleteinek kidolgozásához fáradhatatlanul újabb és újabb technikai megoldások után kutatott. Ennek megfelelően gyakorta alkalmazott vegyes technikákat.

Az esztergomi tárlaton többek között a következő művek lesznek láthatók: Arcok, Csendélet, Gilette – első fejezet, A mester és múzsa, Jó napot mester, Portré, Két alak, Absztrakció I., A forma – sorozat, Kedves mesterem, Egyiptomi nő, Mester a múzsával – sorozat, Nő háttal, Picasso és az emberi színjáték – sorozat, Asztal lámpával, Nő és matador, Szerelmi történet.

Minden jog fenntartva! Fortunatus Kft 2006.  |  Art-Area Kortárs Művészeti Galéria  |  www.art-area.hu  |  Adatkezelési azonosító: 01496-0001 | PHP: onereason.eu