Belépés
Keresés
Hírlevél
Banki fizetési szolgáltató:
CIB Bank Zrt.
Banki fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.
Elfogadott kártyatípusok
Elfogadott kártyatípusok

Kiállítás ajánló


 

Szentendrei múzsa – debreceni színtér

2010. január 30. – 2010. március 15.
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.

 


A nyíregyházi születésű Aknay János 2009-ben töltötte be 60. életévét. Ebből az alkalomból a szentendrei Művészet Malom „Élő múzsa – szentendrei színtér” címmel gyűjteményes kiállítást rendezett a települést mindig is otthonának valló művész munkáiból. A monumentális tárlaton Aknay több mint 400, a metafizikus hangulatokat és szürreális utalásokat sem nélkülöző műve szerepelt. Ezt az anyagot fogadja be és bővíti ki a Modem 2010-ben, „Szentendrei múzsa – debreceni színtér” címmel.
Aknay János neve a debreceniek előtt sem ismeretlen: általános iskolai évein túl a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körnél töltött évek emlékei, egy kiállítás és egy rangos díj, a XX. Debreceni Országos Nyári Tárlat Szabó Magda írónő emlékére kiírt pályázat fődíja is a városhoz köti. Aknay művészete egyszerre horizontális és vertikális irányultságú, földi és égi természetű. Vagyis: témáit és motívumkészleteit tekintve vízszintes kiterjedésében jóformán csak a város határait bejáró, Szentendre szemüvegén keresztül látó, függőleges emelkedésében azonban lelki és szellemi töltésű, imaginárius éteri dimenzióiban és kozmikus idejében határtalan pályákat bejáró, tehát univerzális kiterjedésű. A Szentendrei múzsa – debreceni színtér című kiállítás egyszerre mutatja meg Aknaynak ezt az égi és földi természetű művészetét, amely – a csaknem 40 éve jelen lévő, magával ragadóan ösztönös és rendkívül tudatos képi világával – nemcsak hazai, de nemzetközi mércével mérve is egyéni, merész, vagy másképp fogalmazva: éppúgy klasszikus, mint avantgárd.
A kiállítás kurátora: Novotny Tihamér

Minden jog fenntartva! Fortunatus Kft 2006.  |  Art-Area Kortárs Művészeti Galéria  |  www.art-area.hu  |  Adatkezelési azonosító: 01496-0001 | PHP: onereason.eu