Belépés
Keresés
Hírlevél
Banki fizetési szolgáltató:
CIB Bank Zrt.
Banki fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt.
Elfogadott kártyatípusok
Elfogadott kártyatípusok

Kiállítás ajánló


 

FRISS 2009

2009. augusztus 7. – 2009. szeptember 20.
A KOGART Ház
H-1062 Budapest, Andrássy út 112.,
Telefon:+36 1 354 3820

 


A Friss című kiállítás-sorozat hatodik alkalommal is a végzős képzőművész-hallgatókat állítja fókuszba. A tavalyi év – a jubileumi apropó miatt – kivételnek számított, amikor az elmúlt négy év Friss-résztvevőinek legújabb munkáiból válogattunk. Idén az eredeti koncepcióval folytatódik a sorozat, azzal a kiegészítéssel, hogy nemcsak az aktuális, hanem a tavalyi festő, szobrász, grafikus és intermédia évfolyam diplomamunkáit is áttekintettük és keresztmetszetet vontunk belőle.

Nem állítottunk fel előzetes tematikát, amelynek zászlaja köré sorakoztathattuk volna a műveket, viszont ahogy haladtunk előre a munkában egyre többször ütköztünk bele a „tekintet”-témakörébe. A tekintet alatt nemcsak fizikai látást értünk, a recepció mindennapi gyakorlatát, hanem valamifajta belső viszonyítási pontot, amely orientálja az alkotói folyamatokat. A plakáton szereplő szem, mint a kiállítás kísérőmotívuma egyszerre jelöl befogadási és alkotói magatartást. Sok mindent lefed, illetve felfed ez a fogalom: a kurátor tekintetét, milyen művészek kerülnek a látókörébe, mely munkákat érint a pillantása; az alkotó tekintetét, amely tájékozódásairól, érdeklődéséről, szándékairól árulkodhat; maga a mű tekintetét, milyen perspektívákat, jelentésirányokat hordoz, milyen kapcsolódási pontok felé mutat és végül, de nem utolsó sorban a látogató tekintetét, amely kiválaszt vagy elutasít, elidőz vagy elsiklik. A friss diplomásoknál különös hangsúlyt kap a tekintet, jelentheti a kibontakozás, a tapogatózás első fázisait, amelyben a látásmódok öröklöttsége, vagy ösztönössége még nyersebben mutatkozik, jelentheti a szemrevételezést a nagyközönség és a szakma részéről, amelynek fórumain először tűnnek fel a pályakezdő művészek. A különböző nézőpontok és látásmódok pedig létrehoznak egy nagyon izgalmas interaktív mezőt, amely a kapcsolódások, elengedések szüntelen dinamikáján alapul. Kommunikáció, amely mindig a másikat keresi.

Egy kiállítás lehetőséget ad arra, hogy kibillenjünk megszokott sémáinkból, hogy a világról alkotott képünk a tekintetek találkozásán/ütközésén keresztül formálódjon. Ne az a mondat keringjen elménkben, hogy „Ne nyúljanak a műtárgyakhoz”, hanem lépjünk közel hozzájuk, nyissuk ki a szemünket, és merjünk szembe nézni velük.

Mészáros Zsolt művészettörténész

A kiállításon résztvevő művészek:

Adamkó Dávid · Blahó Borbála · Csík Gyula · Csík Richárd · Dallos Ádám · Deli Anna · Dénes Ágnes Dóra · Ducsai Péter · Fülöp Gábor · Gajcsi Blanka ·Hatala Péter · Hegedűs Anett Lilla · Horváth Roland · Huszánk Szilárd · Jakucs János · Koncz Viktória Éva · Könyv Kata · Mayer Éva · Nagy Karolina · Navratil Judit · Pintér Gábor · Podmaniczky Ágnes · Richter Zsuzsanna · Szőke Gábor Miklós · Szőke Gáspár · Szunyoghy Viktória · Veres Adrienn
( http://www.kogart.hu/ )

Minden jog fenntartva! Fortunatus Kft 2006.  |  Art-Area Kortárs Művészeti Galéria  |  www.art-area.hu  |  Adatkezelési azonosító: 01496-0001 | PHP: onereason.eu